Korenlint Haarlem zaterdag 8 september 2018

Op zaterdag 8 en zondag 9 september 2018 organiseerde de Federatie Haarlemse Koren voor de 15e keer het Korenlint. Het Korenlint vormt al sinds 2001 een huwelijk met de Open Monumentendagen en in vele monumenten klinken de koren die meedoen. Het Korenlint is inmiddels niet meer weg te denken uit Haarlem, de stad die zelf alleen al meer dan 60 koren telt in allerlei genres en soorten en maten. Maar ook van buiten de stad komen in totaal 120 koren op deze twee dagen meedoen en laten horen wat ze in hun mars hebben. Na de eerste twee geslaagde optredens van dit seizoen in Scheveningen en Voorburg, was Rebound er in Haarlem voor de tweede keer ook bij.

Twee optredens op verschillende locaties waren er gepland. De eerste was in het Philharmonium, in de van Beinumzaal. Vorig jaar hadden we een prachtig optreden in deze zaal, waar geen versterking aanwezig is. Toen was al gebleken dat we dat ook echt niet nodig hebben. De akoestiek van deze ruimte maakt dat elke verandering in sterkte van het geluid direct wordt gehoord. Dat vergt natuurlijk discipline en concentratie. Dit jaar was er gekozen voor starten met een nieuw nummer. De eerste keer voor publiek is altijd toch een beetje extra spannend, zeker voor de solisten. Het ging echter alsof we het nummer al veel vaker gedaan hadden. Ook de nummers die erna kwamen, namelijk Good Vibrations, Somebody to love, Listen to the Music, gingen prima.

Bij het laatste nummer “Home” maakte de techniek het ons knap lastig door een te lage snelheid van de band en het wegvallen van de hogere tonen. We sloegen ons er goed doorheen, maar het zingt toch wat  lastiger dan normaal.

Helaas bleek dit het begin van de wet van Murphy. Op de locatie van ons tweede optreden bleek, tegen de afspraken in, geen werkende muziekinstallatie aanwezig.  En om onze nummers a capella te zingen is een brug te ver. Na veel overleg en werk om een en ander toch nog voor elkaar te krijgen moest er besloten worden dat het tweede optreden niet door ging. Dit was natuurlijk heel jammer en niet waarvoor we waren gekomen. Het koor waaierde uit de stad in, om nog een stukje mee te pakken van alles wat er in Haarlem nog meer te beleven was.

Gelukkig staat het volgende optreden al over twee weken (22 september) op de agenda. Dichter bij huis deze keer, in Scheveningen, ‘Terug naar de kust’.