Jubileumconcert 25 november 2017

HET WAS GEWELDIG!!!!

Wat schrijf je over de avond die het eindstuk was van bijna een jaar heel hard werken? De dag erna als je nog in de roes van de avond verkeert en als je misschien niet heel goed hebt geslapen door alle energie die er in zo’n avond vrij komt. Slechts één woord, GEWELDIG! En daarmee doe je eigenlijk onrecht aan al het werk dat er is verzet en vooral aan de fantastische, overweldigende geslaagde avond die het is geweest.
Al het harde werken, de frustraties, de vreugde na een goede repetitie, de inzet van iedereen en boven alles het gevoel: “Dat hebben wij met elkaar toch maar geflikt”. Het was het allemaal dubbel en dwars waard.
Het begon een jaar geleden op een gewone donderdagavond dat onze voorzitter Hannie, aankondigde dat het bestuur bezig was met het zoeken van een mooie locatie voor een jubileumconcert, ter ere van het vijfjarige bestaan van Rebound. “We gaan er een geweldig feest van maken”, zei ze er nog achteraan. Niemand van ons, ook het bestuur zelf niet, kon op dat moment overzien wat deze aankondiging zou gaan betekenen. Natuurlijk, er zal wel eens extra gerepeteerd moeten worden en het wordt vast wel een hele klus. Maar wie had voorzien hoe in de loop van de maanden daarna een dergelijk ambitieus plan vorm kreeg. Om te beginnen een locatie. Het Stadstheater Zoetermeer. Toe maar, een heuse schouwburg, met plek voor 800 toeschouwers liefs. Gaan wij zo ‘n zaal wel een beetje gezellig vol krijgen?
Kort daarna het contact met Bas. Bas, die naast zijn werk met professionele artiesten ook zo nu en dan amateur koren of gezelschappen begeleidt. Bas met zijn optimisme, eis van discipline, maar ook met zijn humor, die het vertrouwen van de groep, in dat we best wel wat kunnen, flink heeft aangescherpt.
Het enorme werk van de bewegingscommissie die voor alle nummers bewegingen moest gaan verzinnen. Ze kregen daar ook hulp bij van Bas, maar het uren denkwerk en uitwerken en daarna overbrengen van de bewegingen. Had iemand dat voorzien?
De kledingcommissie. Voor vier blokken kleding, wat er, naast er mooi uitzien, ook functioneel en snel verwisselbaar moest zijn.
Hoeveel zaterdagen extra repetitie? Steeds van 13.00 tot 16.00 uur? Hoeveel extra bijeenkomsten van stemgroepen en van werkgroepen, op het gebied van communicatie en promotie en wat al niet meer?
En bovenal, de inzet van alle koorleden in het, ook thuis, oefenen, oefenen en nog eens oefenen van tekst, zang en bewegingen en dat liefst allemaal even goed.
Kortom een bewogen jaar. Hoe prachtig viel dat op 25 november 2017 allemaal in elkaar. Vanaf de opkomst tot aan de afsluiting, het klopte helemaal. De techniek en verlichting van het theater en de volle zaal maakten het allemaal volmaakt.
In blok 1 het Rock en Roll blok gingen we swingend van start. Vijf nummers die iedereen in de zaal kende brachten de stemming er goed in. Heel even de schrik, ojee de muziekband, maar het kwam gewoon helemaal goed. Geen vuiltje verder meer aan de lucht.
Nadat het koor het toneel schijnbaar achteloos verlaten had, volgde een solo optreden van onze dirigent, Bart de Jong. Dat hij behalve dirigeren ook goed kan zingen werd duidelijk. Frank Sinatra, Dean Martin, Lee Towers en andere grote namen gingen hem voor, maar I did it my way werd met volle overtuiging door hem gebracht. Toepasselijk, want zijn aandeel in de weg naar deze avond was onmiskenbaar van hele grote invloed.
Omgekleed in de sfeer van toen, verscheen het koor voor de volgende nummers uit een blok met Flower power nummers. Van de Beatles medley tot aan You’ve got a friend werden met veel passie gebracht.
Na de grote pauze was het de beurt aan het Motown blok. Gestart werd met het gevoelige You’re all I need to get by. Een moeilijk nummer om zuiver te zingen. Samen met de bewegingen was dit een van de lastigste nummers van de avond. Ook hier liet het vele oefenen zijn resultaat zien. De afsluiting kwam met een heel vrolijk “Shout” opgezweept door één van onze uitstekende solisten.
En ja, toen verdwenen alle vrouwen van het podium en liet de mannengroep zien dat zij echt kunnen zingen met elkaar. Ook was te zien dat deze mannengroep in de afgelopen jaren een hechte vriendengroep is geworden, die regelmatig ook leuke dingen met elkaar doet naast het koor. Zij vertolkten een wat onbekender a capella nummer. Moeilijk, veel extra voor gerepeteerd, maar erg goed gebracht.
Tijd voor het laatste blok. Voor het koor nieuwere nummers, sommigen nog nooit bij een optreden gezongen, best wel spannend dus. En dan hebben we het nog niet over de choreografie van sommige van deze nummers. Zo voluit dansen op een podium was voor velen best wel eng en wennen. Des te mooier om te zien wat een energie en enthousiasme er in de groep aanwezig is.
Een afsluiting met het nummer waarmee we waren begonnen maakte de avond rond. Listen to the music was het thema van deze avond. Samen met een enthousiaste zaal werd het nummer nogmaals gezongen.
De reacties vanuit het publiek waren alleen maar positief. Van wat een geweldige show en wat zingen jullie goed en wat knap dat bewegen en goede zingen tegelijk, tot aan wat een geweldige solisten en dirigent hebben jullie. Superlatieven schoten te kort.
Wie het allemaal nog een keer wil beleven moet heel even geduld hebben, maar er komt een DVD, met daarop natuurlijk de hele avond. Voor ongeveer € 15,00, wellicht als gezellig kerstcadeau.
Nu op naar de kerstoptredens. Geen tijd om op de lauweren te rusten. Wie ons weer eens heel anders wil zien kan op 28 december terecht voor een uitvoering van Scrooge in het Zuiderpark. Ga daarvoor naar de site van het Zuiderpark. Niet zo lang willen wachten? Ook op 9 december op het Damplein zal Rebound kerstnummers ten gehore brengen.
Er zit onmiskenbaar muziek in Rebound. Dat belooft nog wat voor de komende vijf jaar!

Leave a Comment